Ostbutikens favoriter

Vi har kallat den här sidan ostbutikens favoriter. För att den speglar vad många av
av våra kunder för ost i vår 25 meter långa ostdisk?

1

Präst® 12 mån

En kraftfull ost av Präst®. Smaken är ganska stark, ren och har en viss nötighet med stark sälta. Här finns också lite sötaktiga toner, grynpipig textur och knastrande kristaller. Falbygdens Präst® är mångfaldigt belönad för sin goda smak och fina kvalitet, så detta är ett säkert köp för den som älskar riktigt vällagrad ost på smörgåsen, kexet eller i matlagningen. Lagrad ca 12 månader.

2

Morfars Päroncognac

Morfars Päroncognac är spetsad med en underbart smakrik päroncognac som passar perfekt till en lufttorkad skinka, eller varför inte som ögonbrynshöjare på ostbrickan! Lagrad ca 12 månader.

3

Whisky Cheddar

Det här är originalet bland våra smaksatta ostar. En kraftfullt lagrad cheddar som är smaksatt med en blended whisky som ger sting och rund karaktär. Osten har faktiskt levererats sedan början av 1960-talet och fortfarande är den en av våra storfavoriter. Ställ den gärna på bordet och ät den genom att gröpa ur den med sked. Det låter inte så dumt, eller hur? Historian bakom osten: För länge sedan, i hjärtat av Sverige, mitt emellan bergen på Falbygden började en idérik man injicera whisky i cheddarosten. Det var Falbygdens Ost's grundare Folke Andersson som fick den briljanta idén när hans dotter Margareta satt och "testade" sprutor då hon studerade till sjuksköterska. Varsamt började han experimentera och träffade slutligen rätt. Osten smakade förträffligt och han började lagra fler och fler ostar. Ända sedan starten har det varit en självklarhet att bara använda de bästa varorna både då det gäller osten och whiskyn. Whiskyn injiceras under lagringstiden och får "dra" in i osten för att ge den dess rätta karaktär. Idag används exakt samma metod som vid starten. Lagrad ca 12 månader.

4

Herrgård® 18 mån

Herrgård® 18 mån är extralagrad, mycket kraftfull och med utvecklad styrka. Att Herrgård® 18 mån är lagrad ovanligt länge ser man på de små saltkristaller och utfällningar som bildats i osten vid lagringen. I smaken kan du hitta både smörkola och hasselnöt och eftersmaken är lång. Det är en rundpipig ost perfekt som smörgåsost, men som också gör sig hur bra som helst på en ostbricka. Lagrad ca 18 månader.

5

Morfars Brännvinsost 31%

Nu är denna populära ost lagrad lite längre än tidigare. I minst 18 månader för att vara exakt. Dessutom är den kryddad lite extra för att kunna erbjuda ett nytt gott alternativ till de konsumenter som uppskattar en smakrik och stark ost. Den kraftfulla, runda och fylliga karaktären beror på att den smaksatts med ett extra kryddigt brännvin i slutet av mognadsprocessen. Morfars Brännvinsost smakar som allra godast när den är rumstempererad och passar utmärkt till skaldjur och i alla recept där man vill ha smakrik ost som ingrediens. Lagrad ca 18 månader.

6

Gran Reserva Herrgård

Efter lång väntan och ett stort mått tålamod kan vi erbjuda denna verkliga delikatess, en ost som vårdats ömt i tre år. Herrgård® är en ost som gör sig utmärkt för långlagring tack vare sin lena och något krämiga konsistens. Efter 36 månader är smakerna koncentrerade och ytterst kraftfulla och kristallerna som utvecklats under lagringen extra krispigt knastrande. Den sanna ostälskaren har inte råd att missa denna guldklimp från Falbygdens, med toner av nötighet såväl som viss sötma. Lagrad ca 36 månader.

7

Herrgård® 12 mån

En vällagrad, kraftfull Herrgård® med utvecklad styrka. Smaken är söt och har en antydan till nötighet. Att Herrgård® är lagrad länge ser man på de kristaller som bildats i osten vid lagringen. I smaken kan du hitta både smörkola och hasselnöt och eftersmaken är lång. Det är en rundpipig ost där små saltkristaller och utfällningar ofta uppstår i hålen. Herrgård® är den perfekta smörgåsosten som också gör sig bra på ostbrickan. Lagrad ca 12 månader.

8

Svecia 18 mån

Svecia är en svensk ost tillverkad enligt ursprungligt recept, med anor från 1200-talet. Den lagras omsorgsfullt och hinner bli stark och mustig i smaken, dock utan att förlora i friskhet. Tittar man närmare på Svecia har den en grynpipig textur och tydliga kristaller. Ett tips är att skära upp ordentliga bitar med kniv. Sista biten kan du riva och använda i matlagning, till gratänger och varma smörgåsar. Att frysa in den rivna osten går alldeles utmärkt. Lagrad ca 18 månader.

9

Grevé® 18 mån

En underbar Grevé® som har lagrats i ett och ett halvt år. Den har hunnit utveckla en nötig, söt och ganska kraftfull smak med en antydan till beska. Osten är rundpipig och har ibland tydliga utfällningar (kristaller och vätska) i hålen. Första gången en Grevé® producerades i Sverige var 1964. Ambitionen var då att ta fram en svensk variant av den populära norska osten Jarlsberg®. Försöket misslyckades på grund av den stora skillnaden i korna, mjölken, jordmånen och klimatet. Däremot blev den ost man fick fram oerhört omtyckt i testpanelerna. Så gick det till när svenska folket fick en ny ostfavorit. Lagrad ca 18 månader.